Fringe

Fringe är J J Abrams (Alias, Lost, Cloverfield) nya TV-serie och efter tre avsnitt är jag besviken.

Mina förväntningar var inte skyhöga men jag hade hoppats att en serie som ska bygga på fringe science (spekulativa och oortodoxa vetenskapliga teorier som kall fusion, orgoner och liknande) skulle vara tillräckligt smart och intressant för att inte vara direkt förolämpande och attt Abrams även skulle kunna åstadkomma några intressanta karaktärer. Det låter ju lovande: man kan utforska vetenskapens framkant, spekulera om vad modern teknik kan åstadkomma, kanske utmana några fördomar, och dessutom vara lite underhållande.

Så fel man kan ha.

Det mesta av det förment vetenskapliga är tent teknobabbel på värsta Star Trek-nivå, och dessutom inte ens internt konsistent. I det andra avsnittet lägger man fram teorin att det går att ta reda på det sista en död människa såg genom att rycka ut hennes ögon och avläsa de elektriska impulserna i synnerverna. Tydligen fungerar det bara om liket fått i sig muskelavslappnande medel medan det levde. Och visst, hade man hållit sig till det så kunde jag ha ignorerat att det är dumt till tusen, men när planen sätts i verket så ser man inte alls det sista den döda såg utan något hon tittat på åtminstone en halvtimme tidigare, innan hon ens fick i sig det muskelavslappnande medlet. Hennes synnerver kanske började gå baklänges? Gissa kan man ju, men någon förklaring ges inte utan det hela används som en ren deus ex machina.

De andra avsnitten är såvitt jag kan bedöma inte riktigt lika idiotiska på den vetenskapliga biten, men de är inte mycket bättre. Gemensamt för dem alla är att karaktärerna är högst måttligt intressanta och att personkemin helt lyser med sin frånvaro. Undantaget från medelmåttigheten är John Noble som gör en mycket bra insats som den i dubbel bemärkelse galne vetenskapsmannen. Det är också bara när han är med som man bryter från den i övrigt helt förhärskande gravallvarligheten.

Om serien överlever halvsäsongsstrecket kanske jag ger den en chans till, men annars får det vara.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: