Webbserier del ett

Vill du slösa bort några minuter (timmar, dygn etc) framför datorn? Webbserier!

Kvalitet

Kvalitet är i viss mån subjektivt, men om man vill ha välgjorda bilder, schyssta dialoger, karaktärer med mer än en dimension och humor med något högre nivå än en vanlig dagstidningsstripp platsar de här. Inga förkunskaper krävs.

Bruno (avslutad, uppskattningsvis 2000+ strippstora serier i arkivet)

En ung missanpassad kvinnas uppväxt med depressioner, trassliga relationer och existensialistisk ångest. Fast roligt! Låter det som en dussinserie? Oroa er inte. Bruno är the real deal.

Länken ovan går till den första sidan i arkivet. Bara citatet ”[I]t’s hard not to respect a hung-over Catholic in an ape suit” borde egentligen räcka, men för er som vill ha mer finns här en halvt slumpmässigt utvald sida något senare när det börjat komma igång på allvar.

Jag har själv inte läst ända till slutet eftersom jag inte riktigt vill att det ska ta slut. Mesigt kanske, men jag är ju en riktig softis.

Questionable Content (ny serie varje vardag, drygt 1200 i arkivet)

Kaffe, indiemusik och förvirrade människor. Inte ett originellt upplägg och betydligt mer lättsamt genomfört än Bruno men skickligt och jäkligt roligt. Musikreferenserna kan man glida förbi (och de minskar betydligt senare i historien). Inte så skickligt tecknad till att börja med, men som med många webbserier blir tekniken bättre och bättre tills det så småningom ser ut så här. Rubriklänken går till första strippen (som inte är så snygg) och den andra till en med tämligen irrelevanta sidokaraktärer för den som är rädd för spåjlers.

Nördserier

Fejsa faktum: nätet domineras fortfarande av nördar, åtminstone om man rör sig utanför MyLunarFace. Om man dessutom betänker att det är rätt nördigt att göra sin egen serie är det knappast förvånande att de flesta webbserier är mer eller mindre nördiga. Här är ett urval av de bättre.

Order of the Stick (ett par nya helsidor per vecka, drygt 600 i arkivet)

Nördkategori(er): rollspelare.

Skickligt tecknade streckgubbar (jo, faktiskt) i en Dungeons & Dragons-kampanj. En av de mest vältecknade och bäst skrivna nördserierna.

Samma skapare gör även Erfworld som utspelar sig i ett turnbaserat strategispel typ Heroes of Might and Magic.

xkcd (2-3 nya per vecka, knappt 500 i arkivet)

Nördkategori(er): naturvetare i stort

Undertiteln är ”a webcomic of romance, sarcasm, math, and language” och det täcker in det mesta. Bitvis rätt tillgänglig även för ickenördar. Inte så skickligt tecknad alla gånger men innehållet kompenserar.

Darths & Droids (tre nya helsidor i veckan, drygt 150 i arkivet)

Nördkategori(er): rollspelare, Star Wars-fans

Inspirerad av DM of the Rings och med Irregular Webcomics David Morgan-Mar som en av skaparna. En screencap serie om hur Stjärnornas Krig-filmerna skulle ha varit om de egentligen varit en rollspelskampanj. Skapade en mindre internetmem när den introducerade meningen ”Jar Jar, you’re a genius” som aldrig förekommit på nätet tidigare, i alla fall inte där Google kommit åt.

Rent märkliga

Inte för alla, men helt rätt för vissa.

The Perry Bible Fellowship (inga nya på länge, ett par hundra i arkivet)

Små surrealistiska strippar med varierad teckningsstil, inte alltid med en enkel punchline. Nej, den har ingenting med biblar att göra, även om det drivs med religion någon gång emellanåt.

Garfield Minus Garfield (nya när det kommer nya originalstrippar, okänt antal i arkivet)

Dagstrippserien Garfield (Gustaf på svenska – ni vet, den med den feta lata katten som äter lasagne) är usel, men när man tar bort huvudpersonen och bara lämnar kvar hans ägare Jon blir den faktiskt rätt underhållande. Inget man sträckläser eller kollar varje dag, men vill man ha sig en dos ungkarlssmåexistentialistism passar den utmärkt.

2 Responses to Webbserier del ett

  1. Per Starbäck skriver:

    Pust pes, nu har jag läst ikapp Darths & Droids från början. Och det är *ditt* fel!!

  2. Så bra, då kan du börja med Order of the Stick. ;)

%d bloggare gillar detta: