Dagens föreläsning handlar om vetenskapsmusik

I slutet av femtiotalet och början av sextiotalet gjorde några amerikaner en serie skivor med barnvisor som förklarade olika naturvetenskapliga fenomen. Jo visst, på den här tiden fanns det till och med i USA en önskan att lära barn saker – det kan tyckas konstigt, men så var det. Inte nog med det: mång av låtarna blev till och med rätt underhållande, inte bara för sina läroboksaktiga texter utan även rent musikaliskt. Präglade av sin tid som de är är de väldigt teknikpositiva (kärnkraft är särskilt bra) och har en härligt naiv ton ingen skulle kunna ha utan ironi numera.

Den som själv vill prova på kan hitta dem här. Jag rekommenderar särskilt Zoom a Little Zoom, Why Go Up There, What Makes the Weather och den härligt specifika What Does the Glass of a Greenhouse Do.

I en egen klass finns Why Does the Sun Shine, inte för att den är särskilt bra i originalversionen, utan för att den gjorts till en helt lysande cover av They Might Be Giants.

Här finns en del av originalversionen med en mimande Sting(!):

Här är TMBGs betydligt hurtigare version med lite småroliga bilder:

Och slutligen en smått charmig version med en tonåring med ukulele (som tyvärr tror att det var They Might Be Giants som skrev låten, men det må han väl vara förlåten):

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: