Project Chanology

Project Chanology är en företeelse som gör mig mer och mer fascinerad. Den långa versionen finns i länken; den korta är att Anonymous, en grupp som mest håller till på Internets botten, i början av året bestämde sig för att de fått nog av scientologerna och skulle göra något åt dem. (Den som tror att de bara är ett gäng oskyldiga knäppgökar som tror att de behöver rensa ut själar från döda utomjordingar ur sin kropp och lurar pengar av kändisar bör särskilt läsa det här avsnittet.)

Sedan dess har man utfört en rad komiska och illustrativa protester. I början använde man sig av mindre legala metoder som DOS-attacker och svartfaxning men efter påpekanden om det olämpliga i detta från långvariga scientologimotståndare har man begränsat sig till lagliga medel.

Anonymous är ett intressant exempel på en ledarlös, distribuerad organisation – de finns över hela världen (modulo internettillgång), de är uppenbarligen villiga att agera även i köttrymden och de har humor. (Inte alltid så avancerad humor, men det ger dem ändå ett stort försprång framför många andra.)

Hur länge kommer de att hålla ut? Kampanjen har pågått i snart ett år, så det är mer än en dagslända, men frågan är om tillräckligt många är tillräckligt engagerade för att det ska bli mer än ett fåtal intresserade kvar i längden. Å andra sidan har projektet till stor del motiverats av att man sett sicentologikyrkan som ett hot mot yttrandefriheten på Internet och det är onekligen en fråga som engagerar många aktiva som rör sig i frispråkighetens utmarker.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: