Missbrukad lagstiftning

Är det någon som tycker det är rimligt att den brittiska regeringen använt sig av antiterrorlagar för att frysa isländska tillgångar i Storbritannien?

Är det någon som är förvånad över att det hänt?

Det här är ett typexempel på varför man inte ska ge staten eller andra maktgrupper långtgående befogenheter utan ordentligt rättsskydd. Ger man någon en hammare för att slå i spik med bara en förmaning om att inte göra något annat med den ska man inte bli förvånad om han använder den för att banka till något annat. Visst, det finns tillfällen när det är befogat att använda ett verktyg på ett annat sätt en det ursprungligen var tänkt, men kontrollen över hur det används bör stå i proportion till hur grovt det kan missbrukas.

Med detta i åtanke, hur många tror att upphovsrättsintresseorganisationerna kommer att hantera Ipred ansvarsfullt? Inte jag. Ska man bekämpa den illegala nedladdningen ska det ske inom det existerande rättsväsendet, inte via intresseorganisationers privatspanare. Förutom att IP-adresser är ett alldeles för grovt instrument för att komma åt brottslingarna så är det dessutom ett mycket kraftigt integritetsingrepp eftersom det finns rätt många sajter som registrerar IP-adresser. Finns det något skydd mot missbruk av detta? Låter man polis och åklagare sköta det så finns det i alla fall en rimlig kontrollstruktur.

För att göra min verktygsliknelse något mer relevant avslutar jag med ett Mark Twain-citat:

”To a man with a hammer, everything looks like a nail.”

(Tack till Opassande för länkar.)

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: