Outpost

outpost2008limiteddvdripxvid

Jag såg nyligen den brittiska actionskräckisen Outpost och även om den inte är usel vore det väl fel att säga att jag är imponerad.

På papperet har den flera stora lockbeten: Ray Stevenson (mest känd som Titus Pullo i Rome), vandöda nazister, inte gjord i Hollywood och så vidare.

Och det börjar lovande. Legoknektar hyrs av skum snubbe, hittar bunker från Andra världskriget och mystiska saker börjar hända, de hittar en konstig maskin som var det den skumma snubben egentligen var ute efter, folk börjar dö – allt som behövs för schysst survival horror. Den korkade pseudovetenskapliga förklaringen på vad som pågår går att ignorera och karaktärerna är lagom stereotypa.

Men någonstans går det snett. Kanske är det jag som är gammalmodig, men jag finner onödigt närgångna tortyrscener mer obehagliga än skrämmande och de förstör definitivt den mysrysiga stämning man helst vill ha. Att se någon få sitt öga mosat av en patronhylsa är bara äckligt, inte skrämmande.

Men det största problemet är ändå detta: det är inte spännande att se hjältarna kämpa mot helt oövervinnerliga fiender. Visst, omöjliga odds kan funka: en chans på miljonen att undkomma med livet eller en säker död där man kanske, kanske lyckas rädda några civila någon annanstans. Det går att få sådant att bli riktigt spännande och dramatiskt, men det krävs något som den här filmen inte har. Man måste bry sig om karaktärerna, eller så måste de åtminstone vinna en delseger någon gång emellanåt, men här finns inget sådant. Det börjar i nedförsbacke och det blir bara värre, men inte på det där hisnande ”oj jävlar!”-sättet utan med den där betongdystra oundvikligheten som gör Undergången till en fantastisk film men som är helt malplacerad i den här sortens skräckfilm.

Helt usel är den förstås inte. Skådisarna gör sina jobb, specialeffekterna är helt okej och de första två tredjedelarna är fullt acceptabla. Men avslutningen sänker betyget till en svag trea. Hade den varit lite bättre hade den varit ett sevärt exempel på klaustrofobisk skräckfilm och hade den varit lite sämre hade den kunnat vara underhållande dålig.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: