Ipred igen…

Jag hade nog lite för bråttom igår när jag trodde att Ipred-lagen skulle bli relativt harmlös. Opassande har som vanligt koll och har samlat ihop ett antal oroväckande upptäckter.

Bland vansinnigheterna:

  • Privatpoliserna får möjlighet att göra husrannsakan på grunder som inte räcker för polisen.
  • För att det inte ska vara alltför uppenbart att privatpoliserna får större befogenheter än polisen vad gäller abonnemangsuppgifter (som de senare hittills bara kunnat få ut för brott med fängelse i straffskalan) ger man de vanliga poliserna samma möjligheter. Man utökar alltså den vanliga polisens befogenheter för att dölja att man vill ge antipiratlobbyn tillgång till metoder man tidigare inte ens velat ge den vanliga polisen.
  • En person som misstänks för fildelning kan få sitt bankkonto spärrat, något som tydligen inte ens Beatrice Ask förstått.

Propositionen finns här.

Sammantaget är detta en skrämmande överreaktion av närmast parodisk karaktär. Om man nu som antipiratlobbyn och deras anhängare vill jämställer nedladdning med stöld (vilket i sig är en överdrift, men låt gå för resonemangets skull) så borde någon som laddat ned ett par långfilmer behandlas ungefär som en snattare.

Kan man göra husrannsakan i ett sådant fall? Nej.

Kan man spärra deras bankkonton? Nej.

Kan affären ställa skadeståndskrav på summor de själva räknar ihop lite som de vill? Nej.

Men allt detta kan man göra med en nedladdare. Eller rättare sagt med den som innehar abonnemanget från vilket nedladdningen skett, vilket gör det hela än mer vansinnigt.

– Vi såg att den som snattade åkte iväg i bilen med det här registreringsnumret, så nu har vi spärrat bilägarens tillgångar, brutit oss in i garaget och beslagtagit bilen och kräver honom på 100 000 i skadestånd eftersom den som kanske skulle köpt den stulna filmen kanske skulle sagt till femhundra av sina kompisar att den var bar och så skulle de också köpt den hos oss.

Låter det rimligt?

Nej, jag tar tillbaka allt om tandlöshet och återgår till min tidigare ståndpunkt: ge ingen makt till de fulla fjårtisarna!

One Response to Ipred igen…

  1. […] Annarkia, Anna G Rahm, Andra sidan, Sultan, Leo Erlandsson, Onkelborg, Jine, Harald Åberg, Anders Gabrielsson, Det progressiva USA, Beta Alfa, Yo mstuff, Storm i ett vattenglas, Gester, Tango för enbenta, […]

%d bloggare gillar detta: