IPRED kontra patent

Angående debattartikeln i DN igår finns anledning att göra följande reflektion:

När det gäller att skydda individuella svenska uppfinnare mot utländska storföretags olagliga utnyttjande av deras patent är regeringen handfallen, trots sina löften om motsatsen.

När det gäller att skydda utländska storföretag mot individuella svenskars olagliga upphovsrättsintrång tar regeringen till med storsläggan, trots sina löften om motsatsen.

Vilka verkar det som om man bryr sig mest om: utländska (företrädesvis amerikanska) storföretag eller medborgarna i det egna landet?

Gällde det att hålla på lag och rätt borde man väl i konsekvensens namn gå emot storföretagen när de bryter mot lagen?

Men nej, jag är inte förvånad. Svenska regeringar har en beklämmande historia av undfallenhet mot amerikanska intressen. Har man fortfarande inte förstått at vi är med i EU nu och kan få uppbackning? Vi är inte längre ett ensamt litet land som är beroende av att hålla sig väl med det stora landet i väster, utan en del av en av världens starkaste ekonomier? Kan hyckleriet bli tydligare?

3 Responses to IPRED kontra patent

 1. NjN skriver:

  Håller helt med Anders. Regeringen har bristande kunskaper i ärenden av detta slag. Man har heller inte förstått den amerikanska mentaliteten. Om man inte står upp för en rättfärdig sak blir man betraktad som icke tillräknelig dvs. inte/ingen som de behöver bry sig om. Undfallenheten tolkas som att det bara är att köra på. Vid motsatsen blir man i alla fall respekterad.

  Man önskar att de (regeringen och berörda tjänstemän) ville dra lärdom från folk med erfarenhet. I stället gömmer man sig bakom epitetet ”enskilda fall” vilket ofta används när man inte är intresserade av att sätta sig in i frågan(orna). Man kan ju undra varför vi skattebetalare välavlönar våra politiker och tjänstemän. Är det för att de skall värna om svenskars intressen eller är det för att vara hjälpgummor till USA?

 2. Jag har en viss förståelse för att de gör som de gör: även om de har de bästa förutsatser innan de kommer till makten så blir folkviljan och medborgarnyttan när de väl är valda något ganska abstrakt som mest är besvärligt, medan däremot till exempel handelsrelationer är något mycket konkret som har direkt effekt på de siffror de har att arbeta med.

  För det är ju trots allt siffror som är deras huvudsakliga arbetsområde. Visst, man vill förändra samhället, göra förbättringar, men hela tiden hamnar man i ”vad kostar det?” utan någon väg runt.

  Men när det blir så här pass uppenbart är det lite beklämmande.

 3. […] …efter amerikanska hot. Vem är förvånad? Inte jag. […]

%d bloggare gillar detta: