Varje år könsstympas över 3000 barn i Sverige

Men ingen bryr sig.

Varför?

För att de är pojkar.

Nej, omskärelse är inte lika grymt som det flickor utsätts för i vissa kulturer, men icke desto mindre är det fråga om stympning: en fullt funktionsduglig och användbar del av kroppen skärs bort utan medicinsk anledning*.

Omskärelse ger inte bättre hygien och förhindrar inte sjukdomar såvida inte snoppens ägare är så otroligt lat att han inte förmår sig att rulla tillbaka förhuden här han tvättar sig och i så fall förtjänar han faktiskt allt han får i den vägen. Nej, de enda anledningarna, precis som med kvinnlig könsstympning, är vidskepelse och oreflekterande kulturell konservatism av värsta slag: ”så här gör vi för så har vi alltid gjort”, oavsett hur idiotiskt det är. (Att det skulle ge mindre risk för HIV är knappast ett rimligt argument. Den som inte har oskyddat sex med en otestad partner minskar sin risk väldigt, väldigt mycket mer.)

Det omskärelse däremot gör är att minska penis känslighet vilket kan leda till problem med sex. (Detta sker dels genom att man skär bort många av nervändarna och dels genom att ollonet inte längre ligger skyddat.)

Att ett sådant ingrepp görs på ett litet barn är inget annat än ett övergrepp. Att man inom svensk sjukvård hjälper till med sådana övergrepp är inget annat än en skandal, och att det finns partier i Sveriges riksdag som ens överväger att göra det obligatoriskt för landstingen att hjälpa till med detta är skrämmande.

Visst finns det skillnader mellan kvinnlig och manlig könsstympning, men det rör sig om skillnader i grad, inte art. I båda fallen finns risk för komplikationer, i båda fallen får det konsekvenser för den sexuella njutningen, och i båda fallen rör det sig om medicinskt omotiverade ingrepp. Varför behandlas då inte de båda lika av lagen?

* Med undantag för de enstaka fall då förhuden är för trång.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: