Pierre Schori om Israels brott mot folkrätten

En mycket läsvärd artikel.

På Västbanken har 12 000 hus förstörts sedan 1967, 100 000 träd har huggits ned. 10 000 hektar odlad mark har använts för den åtta meterhöga och 739 kilometer långa muren. Under åren 1994–2004 har ständigt nya, illegala bosättare tillkommit, 438 000 idag, inklusive 192 910 i Jerusalem. Vägnätet är etniskt uppbyggt med separata vägar och speciella regler för judar respektive araber.

En annan i svenska medier onämnd uppgift framhålls i Observer, nämligen att det var Israel som först bröt vapenvilan genom att den 4 november, samma dag som världens intresse riktades mot valdagen i USA, döda sex Hamasanhängare i en raid i Gaza.

Vi som kräver en tydligare politik med tryck och klarspråk gör det i avsky inför den regionala supermaktens övervåld och förakt för FN. Vad det också handlar om är att försvara den globala demokratiska rättsordning som vi så mödosamt arbetat fram under 60 år.
Men det gäller också att värna den egna integriteten och kräva respekt för internationellt samarbete och folkrätt. Konsument- och turistbojkott är en privat sak men statligt vapensamarbete med Israel är det inte. Det är stötande att veta att Israel testar vapen i Sverige som massakrerar oskyldiga civila i Gaza.
Märkligt på gränsen till flathet är det också att regeringen inte har samlat sig till en uppfattning om hur man ska hantera Israels förstörande av svenskt bistånd, statligt som privat.
Under min tid i Cote d’Ivoire fick regeringen en protest och räkning av Kofi Annan när politiska ungdomsgäng angrep och förstörde FN-kontor.

4 Responses to Pierre Schori om Israels brott mot folkrätten

 1. Amer Al-bayya skriver:

  Till hela väst världen..
  STOPPA ISRAEL…..STOPPA ISRAELS BROTT, OCKUPATION, KRIGSBROTT, VÅLD, MORD, MASSMORD, FÖRTRYCK, BROTT MOT BARN OCH KVINNOR, CIVILA OCH TERROR OCH TERROR…

  STOPPA USA, UK, EU OCH FN…STOPPA ALLA HJÄLP OCH STÖD TILL ISRAELS BROTT….VÄSTVÄRLDENS HELP OCH STÖD TILL ISRAELS OCKUPATION MÅSTE STOPPAS NU..

  STOPPA ISRAELS ATOM VAPEN OCH FÖRBJUDNA VAPEN….
  ISRAEL MÅSTE LÄMNA PALESTINA..OCH SYRIEN OCH LIBANON…ISRAEL USA, UK MÅSTE BETALA ALLA ERSÄTTNINGAR TILL ARABER OCH PALESTINIERNA…

  VARFÖR FÖRSVARAR USA ISRAEL ORÄTTVIST?????
  STOPPA ALLA SOM GÖR BROTT OCH KRIGSBROTT OCH TERROR..
  ETT FRITT PALESTINA ÄR FREDEN ANNARS ÄR DET KRIG OCH INGEN KOMMER ATT STOPPA KRIGET TILLS HELA PALESTINA ÄR BEFRIAD….
  STOPPA ISRAEL INNAN BLIR DET FOR SENT…iSRAEL ÄR (ETT LAND) AV BROTT…

 2. Dålig maskinöversättning eller bara en förvirrad postare? Svårt att avgöra.

  Debatten om Israel och Palestina är viktig. Viktiga diskussioner ska föras med små bokstäver och stor eftertanke, inte vrålas. (Nej, jag är inte så eftertänksam som jag borde själv alla gånger, men jag använder fan inte Caps Lock som mitt standardtonfall heller.)

 3. Jag har dumpat en annan kommentar i papperskorgen eftersom den endast bestod av ett citat från en tidningsartikel (typ hela artikeln) och några små kommentarer runtomkring.

 4. Eftersom det här inlägget fortsätter att dra till sig inlägg av ren propagandatyp som inte inbjuder till diskussion stänger jag det för vidare kommentarer.

%d bloggare gillar detta: