Bryggarna och yttrandefriheten

Alkoholindustrin tyckte tydligen att almedalsveckan var ett bra tillfälle att pressa regeringen om alkoholskatten så vd:arna för Sveriges Bryggerier och Sprit och vinleverantörsföreningen tillsammans med en skådis knatade runt i Visby och propagerade. När detta upptäcktes av UNF fixade de snabbt fram flygblad och började följa efter alkofolket. Tydligen verkade de fyra sjuttonåringarna och UNF-ordföranden Robert Damberg så hotfulla att de kände sig nödgade att kalla på polis. (För den som inte orkar följa länken kan jag avslöja att poliserna inte ingrep.)

De försökte förgäves få ungdomarna att sluta, bland annat genom att hänvisa till yttrandefriheten.

Tja, vad ska man säga? Om en vd för ett företag som rätt ofta sysslar med debatt och marknadsföring inte förstår vad yttrandefriheten innebär så borde hon kanske se sig om efter ett nytt jobb, men om hon vill stanna kvar kanske följande lilla lektion kan vara till hjälp:

Yttrandefrihet innebär att alla får säga vad de vill. Alla, även de som inte tycker som du.

Jag förstår att det här kan vara ett knepigt koncept för någon som i huvudsak lever på att propagera för att folk ska hälla i sig saker som är dåliga för dem, men att säga att någon ljuger är i allmänhet inte olagligt.

Och allvarligt talat: tre vuxna människor som känner sig hotade av fem ungdomar mitt i en folksamling (som dessutom enligt en av de ”hotade” tyckte att ungdomarnas i fråga uppträdande var ”förfärligt”) – hur fan kan en sådan lyckas bli vd för någonting över huvud taget? Och om de på fullt allvar legat sömnlösa på natten för att det varit en sådan pers att bli motsagda av den här killen borde de ta sig ännu en funderare på sitt yrkesval. ”Passar jag verkligen som vd?” borde de tänka. Flera gånger.

Eller så kanske det var så att de… tja, det är väl bäst att inte säga att de ljuger, för då kanske de blir lessna igen. De hade väl bara lite otur när de pratade.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: