Katolskt hyckleri

Efter att homosexualitet avkriminaliserats i New Delhi (och förhoppningsvis snart även resten av Indien) uttalade sig någon som Aftonbladet kallar ”pastor Babu Joseph, för den romanska katolska kyrkan” (med vilket de antagligen menar ”Babu Joseph, präst i romersk-katolska kyrkan”, fast med tanke på att det är Aftonbladet vi talar om heter han antagligen inte Babu Joseph heller utan Sverre Käppställ) åsikten att homosexualitet inte ska vara kriminellt ”men samtidigt har vi inte råd att uppmuntra homosexualitet beteende som något normalt och socialt accepterat”. (Jag la till slutcitattecknet som Aftonbladet också missat.)

Men så bra! Då antar jag att katolska kyrkan stödjer att homosexualitet avkriminaliseras i resten av Indien, och resten av världen för den delen! De vill ju inte att det ska vara kriminellt, så då måste de ju vara mot lagar som kriminaliserar det, eller hur?

Fast vänta! Är det inte så att Vatikanen varit mot avkriminalisering av homosexualitet tidigare? Jo, så var det ju.

Så märkligt! Det verkar ju nästan som om Babu Joseph (eller Sverre Käppställ eller vad han nu kan heta) antingen blåljuger för att inte framstå som en bakåtsträvare med anti-väderkvarnstendenser eller så finns det verkligen en romansk katolsk kyrka som är för homosexuella. (Fast det senare skulle ju innebära att Aftonbladet inte haft otur när de skrev utan bara citerat någon helt irrelevant person och det verkar ju lite väl osannolikt. Eller förresten…)

Nåja, det här är väl ingen större nyhet egentligen. Det är ju inte konstigt att det är lite svårt för påven och hans underhuggare att propagera för en moral vars bäst-före datum passerats med århundraden och samtidigt framstå som om de har någon slags kontakt med hur saker ser ut i den verkliga världen. Nu misslyckas de med bådadera, men det kanske vi inte ska sörja över.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: