Den hemliga lesbiska staden i Norrland

Shakeboa, eller Chako Paul City, diskuteras mycket just nu. Det vimlar av artiklar och blogginlägg som rapporterar om hur kinesiska medier är fulla av spekulationer om den svenska staden. Här är Aftonbladets version:

Världens enda kvinnostad, Chako Paul City, ligger i Norrland och grundades redan 1820 av en rik änka. Stora delar av befolkningen i stan är lesbiska skogshuggare, och män får under inga omständigheter tillträde – då ”slås de halvt ihjäl” av kvinnliga poliser. Skulle en kvinna lämna Chako Paul City och ha sex med en man så måste hon bada innan hon får träda in i gemenskapen på nytt.

Dessutom ska det någonstans i samhället även finnas ett medeltida slott gömt.

Och så kan vi alla skratta åt de dumma kineserna.

Problemet är bara att Xinhua News som pekas ut som ursprunget till historien, inte har några artiklar om Chako Paul City eller Shakeboa på sin sajt. Kombinationen ”Sweden 1820” ger inte heller några träffar.

Visst, det är möjligt att de tagit bort artikeln. Men ingen av de andrahandskällor (eller tredje- eller fjärdehands, som det oftast rör sig om) jag hittat har någon länk till en originalartikel. Med största sannolikhet rör det sig med andra ord om en rent hopljugen skröna om dumma kineser.

Så kom igen nu, skratta åt de dumma västerlänningarna som har så genomskinliga fördomar om dumma kineser! Hahaha!

Skämt åsido, det tog mig ungefär tio minuter på Google att ta reda på det här. Visst, i det här fallet var det en rätt harmlös pseudonyhet (i den mån spridandet av fördomar någonsin kan vara harmlöst), men hur ofta händer samma sak när det gäller ”riktiga” nyheter? Värt att tänka på.

5 Responses to Den hemliga lesbiska staden i Norrland

 1. Bo skriver:

  Jag gjorde tappra försök igår kväll att hitta något på den kinesiska versionen av sidan eller över huvud taget på kinesiska (mha översättningssidor, jag har inte hunnit lära mig kinesiska än), men hittade verkligen inget. Uselt av The Local (som verkar vara originalkällan i väst) att inte visa länken till deras ”källa”.

 2. Jag tror den äldsta artikeln jag hittade var från någon holländsk tidning (det såg ut som holländska i alla fall), men eftersom datumsorteringen på Google är värdelös vet jag inte säkert.

 3. Per Starbäck skriver:

  Jag gissar i och för sig att den nyhetsbyrån inte publicerar alla sina notiser på webben, så det är inget konstigt om det inte syns där. Men visst är det konstigt att man inte hittar nästan nånting på kinesiska om detta på webben. (Det jag hittar är en kritisk rapport om att det är en hoax från Kina-kritiska Epochnews.)

  Och om det har dykt upp en sån här rötmånadsnyhet från Xinhua så borde det haft nåt ursprung som förvanskats, men det är svårt att se vad det skulle ha varit.

 4. Bristen på kinesiska omnämningar är väl det största problemet eftersom artikeln påstod att kinesiska medier dragit historien ett tag redan.

 5. […] bebodd av 25 000 lesbiska skogshuggare. Staden skulle heta Shakeboa eller Chako Paul City. När jag skrev om det då trodde jag att hela historien var hopljugen av någon västerländsk blaska för att driva med […]

%d bloggare gillar detta: