Det här med sannolikhet va…

Någon anonym fick för sig att svara på mitt erkännelsevis avfärdande inlägg om bloggen GreenSwedens inlägg om sannolikhetsberäkningar för risktagning. När jag skrev det kunde jag inte riktigt avgöra om bloggens författare misslyckades med sin satir över… tja, någonting, eller bara hade otur när han/hon tänkte.

Författaren har helt rätt i att risken för att en olycka ska inträffa ökar när man chansar flera gånger. Det som däremot inte händer är att risken ökar vid det enskilda tillfället. Om sannolikheten för att råka ut för en trafikolycka när man kör mot rött är 10% vid det första tillfället är den fortfarande 10% vid det andra tillfället, eller det hundrafemtifjärde. Det beräkningarna (vars förklaring man klokt nog städat upp något sedan jag länkade till inlägget) visar är hur stor sannolikheten är för att minst en olycka ska inträffa vid upprepade rödkörningar. Det den däremot inte säger är att sannolikheten för att en olycka ska inträffa är större vid det andra tillfället om man klarade sig det första; i själva verket motsägs denna tolkning redan i den sats man använder som grund för sina beräkningar. Där används nämligen ordet ”oberoende”.

Inom sannolikhetsläran har ordet oberoende den specifika betydelsen att sannolikheten för utfallet i den ena av två av varandra oberoende händelser inte påverkas av utfallet i den andra. I det här specifika exemplet betyder det att om sannolikheten för att råka ut för en olycka den första gången man kör mot rött är 10% är sannolikheten 10% även den andra gången, oavsett om en olycka inträffade den första gången eller inte.

2 Responses to Det här med sannolikhet va…

  1. Jag tycker att det är underhållande med folk som tycker att det är positivt att gå mot strömmen i matematiska frågor.

  2. Ja, lite Time Cube över det hela. :)

%d bloggare gillar detta: