En bättre värld

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna har nyss fyllt 60 år. De är ett värdigt mål, en dröm om en värld där alla människor kan leva ett fritt och värdigt liv, född ur Andra världskrigets fasor och hoppet om att för alltid kunna undvika dem.

Varför har vi inte kommit längre?

Som Sanna Rayman antyder i sin textSvD:s ledarblogg ligger en stor del av problemet i hur FN självt är uppbyggt. Det enorma inflytande som gavs till segrarmakterna är ett problem, att diktaturer och andra som konsekvent förtrycker sina medborgare håller varandra om ryggen, är ett annat, och att de högstämda idealen konsekvent åsidosätts så fort de kommer i konflikt med egenintresset är ett tredje.

Jo, jag tror ändå att världen är bättre med FN än utan – om inte annat så för att det behövs ett fast forum för konfliktlösning länder emellan – men jag skulle så gärna se något… större.

Vi behöver ett verkligt moraliskt ledarskap; en idealism som inte bekänner sig till någon enskild flagga, religion eller ideologi; en vilja att göra det goda för hela mänskligheten, inte bara för det egna landet eller folket eller den egna guden. Vi behöver en omvändelse till förlåtelse, humanism och medmänsklighet, till en välvilja som sträcker sig bortom enkla ekonomiska lösningar, till verklig vilja till förståelse, tolerans och vidsynthet. Vi behöver goda män och kvinnor som tillåts verka fritt, med stöd som inte villkoras av självförhärligande politiska system, trångsynta religioner eller makthungriga eliter, som inte respekteras för att de har makt utan som är mäktiga för att de respekteras. Vi behöver en Nelson Mandela, en Dalai Lama, en Mahatma Gandhi, en Martin Luther King i varje land, varje stad, varje kvarter. Vi behöver människor som vågar drömma och som vågar kämpa för sina drömmar, som visar i ord och handling att det går att göra världen bättre, vackrare, godare.

För det går. Det går att göra världen till en plats där alla kan leva värdigt, i frihet och tolerans, med respekt för och glädje över varandras olikheter. Det går att handla med utgångspunkt i välvilja, acceptans och tillit. Det går att välja gemenskap, kärlek och framtidstro – ja, det går att välja att vara god.

2 Responses to En bättre värld

  1. Kaela skriver:

    Du säger något mycket väsentligt i det här inlägget.
    tack- det var en uppfriskande och befriande läsning.

  2. Tack! De orden värmer.